fbpx

Winkelinrichting: 6 strategische tips

Winkelinrichting: 6 strategische tips

Een strategische winkelinrichting en productpresentatie zijn cruciaal om je zaak draaiende te houden. Ze bepalen hoe lang jouw klanten in je winkel blijven en hoeveel ze uitgeven. Wil je weten hoe je dat precies voor elkaar krijgt? Lees dan hieronder onze 6 tips voor een strategische winkelinrichting.

1. Zorg dat klanten jouw nieuwste producten eerst zien

Klanten lopen volgens studies een winkel door naargelang hun stuurgewoontes. Zo wandelen klanten in het Verenigd Koninkrijk met de klok mee in een winkel. Wij als Belgen rijden rechts, waardoor we het winkelparcours in tegenwijzerzin afleggen. Speel hierop in! Zorg dat klanten meteen de producten zien die jij in de kijker wilt zetten. Verder kan je er ook voor zorgen dat de artikelen die je wilt promoten meer opvallen dan de rest. Zo zal die ene nieuwe blouse veel sneller aandacht trekken op een paspop dan wanneer die tussen de andere kleren in het rek hangt.

2. Gebruik productcategorieën

Categoriseer je producten per productsoort, zodat je klanten meteen vinden waar ze naar op zoek zijn. Op die manier kunnen ze efficiënter winkelen en houd je ze tevreden. Naargelang de grootte van je zaak, kan je die eventueel indelen in verschillende afdelingen. Borden en pijlen zijn daarbij mogelijke manieren om structuur te brengen.

3. Beslis over het aanbod per artikel

Het is bewezen dat hoe meer voorraad er van een product in de winkel ligt, hoe meer aankopen er zullen volgen. Dit klinkt heel verleidelijk om meteen de rekken vol te stoppen, maar opgelet! Hoe voller jouw rekken liggen, hoe negatiever klanten tegenover jouw zaak zullen staan. De beslissing over de aanbodhoeveelheid van je producten hangt dus sterk af van het imago dat je wilt creëren. Als je een uitbater bent van een exclusieve winkel of een boetiek, dan houd je de winkelvoorraad dus het best laag. Zo houd je ondanks de minder snelle verkoop je klanten tevreden.

4. Centrale producten in het rek

Onderzoeken hebben bekendgemaakt dat klanten sneller centraal gelegen producten in de rekken kopen. Dat zijn de producten die zich ongeveer op armhoogte bevinden. Plaats dus strategisch de artikels waar je de meeste winstmarge op hebt of het meeste wilt promoten centraal in de rekken.

5. Plaats verkoopdisplays voor specifieke producten

Wil je de verkoop van een bepaald product stimuleren? Zet het dan extra in de kijker aan de hand van verkoopdisplays. Hiervoor kan je een rek van een ander formaat in het midden van het pad plaatsen, met het specifieke product. Dat maakt je winkelinrichting ook een tikkeltje interessanter. Als daar promotie bij komt kijken, hang je er het best nog een bord bij dat de promotie verduidelijkt. Je verkoopcijfers zullen de lucht in vliegen!

6. Personaliseer de winkelinrichting

Wil je een stapje verder en creatiever gaan, richt dan de winkel persoonlijk volgens jouw klanten in. Op die manier verbeter je hun winkelervaring en verhoog je de verkoopcijfers. Zo kan je bijvoorbeeld bewegingssensoren installeren en jouw winkel inrichten op basis van de meest voorkomende bewegingen. Iets geavanceerdere technieken zijn schermen die verschillende artikels promoten naargelang het geslacht of de leeftijd van de klant die naar het scherm kijkt. Ook een interactief scherm in de paskamers dat klanten outfitinspiratie meegeeft is een optie. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Ben je van plan om na dit artikel jouw winkelindeling ook wat aan te passen? Zorg er dan voor dat je jouw verkoopinformatie voor en na de aanpassingen overzichtelijk bijhoudt. Enkel zo zie je heel duidelijk het resultaat. Een handige en snelle manier om die informatie bij te houden is door je winkeladministratie te digitaliseren.

Wil je meer weten?