fbpx

Hoe stimuleer je impulsaankopen bij de kassa?

Hoe stimuleer je impulsaankopen bij de kassa?

Ooit van kassakoopjes gehoord? 

Kassakoopjes zijn producten die strategisch in de buurt van de kassa worden geplaatst om impulsaankopen te stimuleren. Als je deze tactiek toepast, kan je je omzet met ongeveer vijf procent verhogen!

Anders dan bij de producten in de rekken besluiten klanten binnen enkele seconden of ze een artikel bij de kassa willen kopen. Verkoop je goedkopere accessoires (zoals cadeaukaarten, sieraden of veters)? Zorg dan dat ze in de buurt van je kassa liggen.

4 tips om impulsaankopen te stimuleren

1. Opvallende winkeldisplays

Zorg voor opvallende displays in je winkel. Plaats bijvoorbeeld zonnebrillen of horloges in een opvallend bakje, laat een display uit de schappen “springen” waarop staat wat er in de schappen te verkrijgen is, plak stickers met reclame aan je kassasysteem,... Alles kan, zolang het maar opvallend en creatief is! 

2. Een duurder alternatief

Plaats een duurder alternatief naast je impulsproduct. Die zogenaamde ‘lokeend‘ laat het impulsproduct er een stuk goedkoper uitzien. Als een t-shirt van 50 euro bijvoorbeeld tussen truien van 200 euro hangt, zal de t-shirt plots een stuk goedkoper lijken dan als een t-shirt van 50 euro tussen truien van 20 euro hangt. 

3. Cross-selling met bijbehorende artikelen

Plaats goedkopere producten bij de kassa die horen bij duurdere artikelen die je verkoopt. Bijvoorbeeld: Plaats oorringen aan de kassa in een kledingwinkel of veters in een schoenenzaak. Zorg wel dat het aanbod overzichtelijk blijft. 

Is het niet meteen duidelijk welke producten je bij de kassa zou plaatsen? 

  • Kies voor complementaire, goedkopere producten. Mensen kopen meestal geen dure producten in een impuls. Accessoires of gadgets die perfect passen bij hun eerder aangeschafte aankopen spreken meer tot de verbeelding! 
  • Dankzij een digitaal kassasysteem zie je welke producten vaak samen gekocht worden. Daar kan je op inspelen. 
  • Tot slot: Luister naar je klanten. Ze komen je vaak zaken vragen, waaruit je kan afleiden naar welke producten er meest vraag is. 

4. Bind klanten met een loyaliteitsprogramma

De kassa in je winkel is je laatste kans om nog iets te verkopen, maar ook de ideale plaats om je klanten te vertellen over klanten- en spaarkaarten en de exclusieve voordelen die eraan verbonden zijn. Een van de voordelen voor klanten is dat ze kunnen genieten van kortingen. Een voordeel voor jou is dat je gegevens van je klanten krijgt en dat je ze via mail persoonlijke aanbiedingen kan sturen. 

Met een omnichannel kassa kan je makkelijk klantenkaarten en dergelijke aanbieden. Wil je meer weten over omnichannel kassa’s? Surf naar: https://www.juka.be/multifunctioneel-kassasysteem/. 

Heb je vragen over dit artikel?