fbpx

Doet jouw winkel mee aan Black Friday

Doet jouw winkel mee aan Black Friday?

 

Black Friday en Cyber Monday. Dé hoogdagen waarop mega kortingen kunnen worden gescoord. De hype is overgewaaid uit Amerika, maar raakt bij ons ook stilaan ingeburgerd. Of je nu een voor- of tegenstander bent, je kan er niet meer omheen. Daarom zetten we graag even de voor- en nadelen op een rijtje. We geven ook enkele tips mee om slim in te zetten op de door jouw gekozen werkwijze.

Meer omzet door Black Friday

 

Kortingsacties vastleggen

Leg je promotie vooraf goed vast. Maak optimaal gebruik van de data van je kassasysteem zoals je voorraad en je verkopen. Bepaal de producten, het kortingsbedrag en de periode waarin de korting geldt. Probeer je te onderscheiden door interessante aanbiedingen te doen. Denk ook aan leuke extra’s, een geschenkverpakking of gratis levering in de webshop.

Upselling en cross selling maken je aanbieding aantrekkelijker. En ze vergroten je marge. Bundel je producten en geef meer korting naarmate je klanten meer kopen (cross selling) of geef hogere korting op een duurdere variant (upselling).

Zorg ervoor dat je logistiek in orde is. Eventueel kan je tijdelijk je levertermijn verlengen om problemen door de drukte te vermijden. Communiceer dit ook duidelijk naar je klanten.

Oude voorraad verkopen

Black Friday is het geschikte moment om je oude voorraad op te ruimen. Korting kan twijfelende consumenten overtuigen om alsnog te kopen. Pak het slim aan door vooraf al specifiek in te kopen met het oog op Black Friday. Sommige leveranciers spelen hier zelf al op in.

Marketingacties voorbereiden

Informeer potentiële klanten van jouw actie. Bereid jouw communicatieplan goed voor. Geef je nieuwsbrieven een duidelijke boodschap mee en val op tussen de massa. Je kan dit doen door een originele headline of kleur te gebruiken. Ook je social media kan je vooraf in een contentplanning plaatsen. Herhaal je boodschap frequent voor maximaal effect.

Stem je acties af op zowel je winkel als webshop. Klanten nemen vooraf een kijkje online vooraleer ze naar de winkel komen. Zo geef je hen een totale winkelbeleving en je winkel is op meerdere kanalen (omnichannel) terug te vinden. Met een omnichannel kassasysteem kan je op één centrale plek zowel je winkel als webshop beheren. En geld en tijd besparen. Omnichannel - kassa met webshop - Juka.Retail

 

De valkuilen van Black Friday

 

Verdwijn in de massa

Zoals bij de solden, kan het zijn dat klanten hun bestellingen uitstellen tot Black Friday. Dit leidt ertoe dat je meer korting zal moeten geven en dat bestellingen allemaal samen komen. Door sensationele kortingen te geven, kan het lijken alsof je de waarde van je producten naar beneden haalt. Onderschat ook de extra werkdruk niet. Je kan veel bestellingen op korte tijd te verwerken krijgen. En tenslotte, is het niet zo evident om met jouw actie op te vallen in deze periode. Veel promoties verdwijnen in de massa.

Alternatieven voor Black Friday

 

Blijk van waardering

Is Black Friday niet aan jou besteed? Dan is het een goed idee om jouw klanten te informeren waarom je deze beslissing neemt. Je kan een positieve wending geven aan jouw imago door bijvoorbeeld je waarden en service in de verf te zetten. Zo profiteer je toch van een contactmoment met je klanten. Sommige winkeliers willen hun klanten die dag als waardering iets anders geven. Bijvoorbeeld een kopje (zwarte) koffie of thee, een (zwart) koekje, enzovoort.

Duurzame invulling
Hoewel Black Friday een populair koopjesfestijn blijft, gaan er onder consumenten en winkeliers ook meer stemmen op voor duurzaamheid en ‘consuminderen’. Green Friday wordt door heel wat bedrijven en winkeliers in het leven geroepen om meer duurzaam te ondernemen. Je kan dit invullen door bijvoorbeeld reparaties aan te bieden, te recyclen, een donatie aan het goede doel te schenken enzovoort. Je klanten zullen dit signaal zeker op prijs stellen.

Tot slot is het duidelijk dat je je best goed voorbereidt op Black Friday en Cyber Monday. Kies zelf de invulling die bij jouw winkel past en waarvoor jouw klanten gevoelig zijn.

Heb je nog vragen hoe je kassasysteem optimaal kan ingezet worden om je acties te bepalen? Of kan je extra support gebruiken om jouw team te trainen? Neem vandaag nog contact met ons op. We helpen je graag verder.